Avizul Ministerului Sanatatii si certificari organice internationale

0
1819

Orice produse cosmetice care sunt comercializate trebuie sa detina avizul Ministerului Sanatatii. Nu sunt foarte multe persoane care cunosc acest lucru, dar legislatia romana prevede sanctiuni aspre pentru companiile care produc si vand produse cosmetice (creme, rujuri, sampoane, sapunuri etc.) fara acest aviz.

Pe site-ul ms.ro exista chiar si o pagina unde puteti verifica daca o companie si-a avizat produsele sau nu. Mare atentie, nu compania primeste avizul, ci fiecare produs in parte! Adica daca vedeti listata o firma acolo, nu inseamna ca produsul de care sunteti interesati are in mod automat avizul.

Procedura este simpla la prima vedere, adica se completeaza si se trimite un formular, dar prin acel formular compania certifica faptul ca are la adresa specificata dosarul fiecarui produs in parte.

Legea romana are cel putin 15 legi si ordine de care trebuie sa tii cont atunci cand te decizi sa vinzi produse cosmetice. Trebuie sa le cunosti, sa le analizezi si, mai mult decat atat, sa le respecti.

Din ele afli ce substante sunt interzise total, ce substante sunt chimice sau sintetizate, dar sunt acceptate in produsele cosmetice, ce pasi trebuie sa realizezi din momentul in care ti-a venit Ideea si ce pasi urmeaza sa ii faci in mod constant din momentul lansarii produsului pe piata.

Certificarile organice internationale, pe de alta parte, sunt realizate de institutii de prestigiu, ce ofera garantii consumatorilor. Sau incearca sa ofere, pentru ca au fost cazuri de produse certificate Bio sau Eco controversate.

Ecocert Franta, BDIH Germania sau Soil Association Marea Britanie sunt trei organisme foarte cunoscute la nivel european.

Prima, Ecocert, are doua tipuri de certificari, Bio si Eco.

BDIH certifica produsele ca fiind naturale, nu organice. Adica nu contin chimicale, dar cateva produse certificate BDIH contin conservanti sintetici, insa folosirea lor este aprobata.

Soil Association este cel mai exigent organism de certificare. Exista doar cateva marci de cosmetice certificate organic de catre Soil Association, pentru ca standardele lor sunt foarte ridicate, iar preturile pe masura. Chiar si asa, au aprobat anumite produse ce contin un conservant sintetic, dar fiind singurul conservant aprobat, institutul nu este foarte blamat.

Folosirea in exprimarea publicitara a termenului de “organic” fara ca acesta sa fie sustinut de un certificat de la unul din institutele mentionate mai sus sau de la altele poate fi considerata drept frauda. Aceste companii pacalesc “pe fata” consumatorul neavizat, iar produse intens mediatizate (doar bunul-simt ma opreste sa le mentionez) care se pretind organice contin, de fapt, in produsul final, parabeni, sodium lauryl sulphate, propylen glycol, coloranti chimici cu numere in loc de nume etc. Parabenii, folositi la scara larga pana de curand, SLES sau SLS sunt doar cateva “ingrediente” pe care sapunurile, sampoanele sau gelurile de dus le contineau si pe care, din pacate, le contin si acum.

Un produs cosmetic organic trebuie sa contina ingrediente 100% organice, nu doar cateva dintre ele. Termenul pe care trebuie sa il cautam pe etichete este “certificat organic de…” alaturi de sigla Ecocert, BDIH etc. Prezenta siglei inseamna ca acel organism a verificat calitatea si provenienta ingredientelor, a verificat ca acestea au fost recoltate dupa anumite principii, si nu in ultimul rand, institutia a verificat procesul de fabricare.

Este greu si extrem de costisitor ca un produs romanesc handmade, realizat in cantitati mici (precum un sapun) sa obtina certificare organica. Cu toate acestea, Echipa Soap Mill analizeaza posibilitatea obtinerii unui astfel de certificat de la Ecocert. Pe langa analizele de laborator efectuate de o institutie privata, cu vechime in domeniu si o reputatie excelenta, noi ne dorim ca Sapunurile Naturale Soap Mill sa fie recunoscute oficial ca fiind organice. Toate ingredientele sunt atent alese de catre echipa noastra, de la uleiurile de baza pana la uleiurile esentiale, de la apa distilata la flori uscate crescute organic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here