Chimicalele din cosmetice – Triclosan

0
275

Triclosan este un antibacterian si un antifungicid. Este folosit in majoritatea sapunurilor lichide, dar il putem gasi si in pasta de dinti, deodorante sau alte tipuri de cosmetice.

FDA, adica U.S. Food and Drug Administration, a publicat acum 8 zile o atentionare referitoare la Triclosan si a precizat ca va grabi examinarea acestui ingredient comun in sapunuri si pasta de dinti. Stirea a fost preluata de Reuters, Washington Post, Webmd, Health Report.

Dr. Sarah Janssen, reprezentanta Natural Resources Defense Council a spus ca “publicul merita sa afle ca asa-zisele produse antibacteriene nu sunt mai eficiente in prevenirea infectiilor decat sapunurile obisnuite”, adaugand ca “aceste produse pot chiar dauna sanatatii pe termen lung”.

Inclusiv Universitatea din Michigan a demonstrat ca sapunurile fara Triclosan sunt la fel de eficiente pentru indepartarea bacteriilor ca si cele cu Triclosan.

Ce spune FDA? Ca Triclosan-ul se gaseste inclusiv in haine, jucarii, mobila, saci menajeri, produse de curatare, dar si in cosmetice, unele chiar aprobate de FDA. Inca nu se cunoaste cu precizie ca Triclosan-ul este periculos pentru oameni, insa mai multe studii stiintifice au demonstrat ca, de la ultimul review al FDA, au aparut date noi si acestea au nevoie de o analiza aprofundata.

Studiile pe animale, din pacate, au demonstrat ca acest Triclosan produce dereglari hormonale. Studiile pe bacterii au ridicat o alta problema: Triclosan-ul contribuie la rezistenta bacteriilor la antibiotice. Chiar daca aceste studii i-au ingrijorat pe cei de la FDA, nu au recomandat deocamdata ca produsele ce contin Triclosan sa fie evitate.

Triclosan-ul se foloseste din 1972 si in sapunuri este prezent intr-o concentratie de 0,1% – 1%. In 1997, FDA a revizuit efectele prezentei acestuia in pasta de dinti Colgate Total si a fost constatat faptul ca Triclosan este eficient in prevenirea gingivitei. In schimb, acesta este singurul exemplu pozitiv. In rest, nu sunt suficiente date.

Aici gasiti studii din 2002 – Asociatia Medicala Americana, 2005 – FDA, 2008 – Universitatea din Minnesota. Totodata, problema este internationala, un institut din Elvetia si unul din Japonia publicand acum 3, respectiv 4 ani, studiile legate de Triclosan.

Nu doar americanii au aprobat aceasta substanta, inclusiv Uniunea Europeana si EPA (Agentia de protectia mediului) si-au dat acceptul in acest sens.

Un articol din 1998 a tras semnale de alarma asupra consumului exagerat de produse care contin Triclosan. Studiul care a generat articolul a fost condus de Dr. Stuart B. Levy, profesor de medicina, biologie moleculara si microbiologie. Este directorul CAGDR (Center for Adaptation Genetics and Drug Resistance) la Universitatea de Medicina Tufts, presedintele APUA (Alliance for the Prudent Use of Antibiotics), organizatie internationala cu membri in peste 90 de tari.

Dr. Levy este cunoscut datorita contributiilor aduse in domeniul rezistentei la antibiotice. A publicat peste 200 de lucrari si a scris 3 carti.

Legatura cu Triclosan a venit firesc, deoarece speculatiile adeptilor acestei substante se concentrau in jurul ideii ca actioneaza exact ca un antibiotic. Ca urmare, in 2003, ziarul Sunday Herald a scris despre faptul ca multe dintre supermarket-urile din Marea Britanie iau in considerare scoaterea de pe rafturi a produselor care contin Triclosan.

Studiile in laborator ale Dr. Levy au demonstrat ca nu exista efecte pe termen scurt, dar se pare ca pe termen lung Triclosan-ul este asociat cu rezistenta bacteriilor.

Oricum ar fi, FDA studiaza problema, dar nu trebuie sa ne asteptam la nimic inca cel putin un an de zile. De-abia anul viitor, in primavara, organismul american va publica rezultatele cercetarilor.

Prietenii nostri de la Sideris publicau in 2009 un post legat de Triclosan, pe care va invit sa il cititi, ca o completare a acestui articol.

Foarte interesant este ca exista studii despre uleiurile esentiale de eucalipt si tea tree, de exemplu, care certifica faptul ca aceste uleiuri esentiale sunt antibacteriene si antifungicide. Sunt, insa, foarte putine persoane care cunosc aceste lucruri. Saptamana viitoare noi vom lansa Soap Mill Cream, o gama de creme naturale. Vom avea inclusiv o crema naturala pentru picioare, cu ulei esential de eucalipt si ulei esential de tea tree, datorita actiunilor de prevenire si tratare pe care aceste uleiuri le au.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here