Colorantii sintetici din sapunuri

0
196

Stiu ca nu am tratat la momentul respectiv aceasta problema decat din perspectiva comparatiei dintre sapunurile cu chimicale si sapunurile naturale.

Astazi a venit vremea sa vorbesc despre acest subiect, deoarece se pare ca este un subiect actual. Sapunurile colorate. Sunt frumoase, aspectuoase, unele dintre ele sunt “cool”, altele spectaculoase. Cred ca va dati seama ca vorbim despre produse de ingrijire, nu de produse care trebuie sa arate frumos. O vaza ar trebui sa ne-o alegem dupa culoare si forma, un covor la fel, poate chiar si o canapea. Dar un sapun? Pe care il folosim de cateva ori pe zi?

Americanii folosesc foarte mult oxizii de fier. Si astfel reusesc sa produca inimioare rosii de Valentine’s Day, brazi verzi de Craciun si iepurasi roz de Paste.

Oncologii din toata lumea sunt de acord ca inca nu au suficiente date despre E172 (i, ii, iii), adica oxidul negru/rosu/galben de fier, asa ca au trecut aceasta substanta in categoria “suspecta de a produce celule canceroase”. Nu ar fi o mare problema daca producatorii ar alege variantele minerale, naturale, ale acestor oxizi, dar cum acestea sunt foarte scumpe, acestia prefera sa aleaga variantele chimice, comerciale, realizate din pudra de fier. Aceleasi variante toxice coloreaza vopseaua, vasele din ceramica, ajuta la imprimarea magnetica a discurilor sau sunt prezente ca si substante de contrast la RMN-uri. Combinatia oxidului de fier cu aluminiul produce o substanta numita termit, folosita la detonarea bombelor si la demolarea cladirilor (implozii, explozii).

Silicatul de mica este un alt colorant folosit pe scara larga in cosmetice. Mica provine de la latinescul “micare”, care inseamna “a straluci”. Evident, are legatura cu aspectul silicatului de mica, mai ales cand rocile de silicat sunt mici ca dimensiuni.

India are cele mai mari depozite de mica din lume, iar China este producatorul numarul 1 din lume.

Mica se foloseste in industria electronica, iar in tara noastra, in anii ’70-’80 se folosea pe scara larga la colorarea peretilor. Este acea substanta care are reflexii in lumina, argintie de cele mai multe ori.

In industria cosmetica, silicatul de mica se foloseste in pasta de dinti, sapun, strugurel de buze, pudra de corp, farduri de pleoape si ochi, oja, gel de dus, creme de corp, ulei de corp si multe altele.

Argila se foloseste, pe langa proprietatile curative, si pentru colorarea produselor cosmetice, in special colorarea sapunurilor. Argila alba (caolinul) este compusa tot din silicati (aluminiu, magneziu, calciu), dar mai sunt si argile rosii, verzi sau albastre.

Nu inseamna ca toti acesti coloranti descrisi mai sus sunt nocivi, din contra, argila chiar este recomandata in cazul multor afectiuni, dar producatorii de cosmetice naturale, bio, organice, reuniti in diverse asociatii la nivel international, recomanda folosirea colorantilor pe baza de plante (pulberi, frunze, decocturi, infuzii) si reducerea sau eliminarea celorlalte substante cu rol de infrumusetare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here