EDTA sau ce nu ar trebui sa gasim in sapunuri!

0
351

EDTA – acronim pentru pomposul acid ethylenediaminetetraacetic. Daca va veti uita pe primul sapun care va pica in mana sau pe primul gel de dus, veti descoperi ca EDTA este la loc de cinste pe lista ingredientelor.

OK, dar ce inseamna EDTA? Si de ce trebuie sa evitam produsele care contin aceasta substanta?

Pai, in primul rand, EDTA este sintetizat din formadelhida si cianura de sodiu. Ultimul se foloseste in extractia minereurilor aurifere si altor minereuri de metale pretioase. Are un grad inalt de toxicitate si o actiune extrem de rapida, mai mare decat orice alta otrava. Inhiba respiratia si blocheaza transportul electronilor.

Formadelhida, pe de alta parte, este un compus chimic extrem de toxic si este periculos pentru sanatatea umana. Impreuna cu apa formeaza o substanta numita formol. Actioneaza ca un intermediar in oxidarea metanului, in special in explozii de automobile, incendii de padure sau in arderea tutunului. Se sintetizeaza din metan si din etan. Este precursoarea unor substante folosite in explozibili si vopseluri. S-a descoperit ca formadelhida a contaminat mai multe produse cosmetice, pentru ca este folosita ca si conservant.

EDTA-ul se adauga in produsele cosmetice pentru a preveni oxidarea acestora in contact cu aerul. Adica, sa va dau exemplu concret. Daca Echipa Soap Mill folosea EDTA in sapunurile naturale din Gama Green Melody cu menta organica pulbere, atunci acestea ar fi avut si la exterior culoarea verde, nu culoarea verde-maroniu, cum ati observat in fotografii.

Este considerat un factor important de poluare, datorita raspandirii mari – alimente, medicina, industria hartiei, bauturi racoritoare, detergenti etc. S-a descoperit ca este atat citotoxic, cat si genotoxic. Inhalarea EDTA cauzeaza probleme ale aparatului reproductiv si de dezvoltare. Acelasi studiu (Lanigan) a descoperit ca expunerile de EDTA la nivelul epidermei, atat in produse cosmetice (sapunuri, geluri de dus, sampoane, rujuri si altele), cat si in formulele cu aerosoli, produc si alte efecte sistemice, pe langa cele deja cunoscute ca fiind toxice la nivel respirator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here