Evitati sapunurile transparente!

0
635

Acest post este primul dintr-o serie care se doreste a fi informativa cu privire la chimicalele din sapunurile comerciale. Si nu numai, din pacate.

Acum, sa fac o mica paranteza… nu o data, in ultima perioada, a avut loc urmatorul dialog. Citat cu aproximatie, din memorie:

– … producem sapunuri naturale, dar 100% naturale, nu doar cu numele.
– Cum adica nu doar cu numele?
– Pai daca scrie pe el ca este produs natural, asta nu inseamna ca este 100% natural. Trebuie sa citesti cu atentie eticheta si sa vezi ce se ascunde in spatele acestei reclame.
– Deci e reclama? Ca sa atraga consumatori?
– Mai precis ca sa ii insele!

Noi, Echipa Soap Mill, nu avem nimic de ascuns! Ce vedeti si cititi, este ceea ce primiti! La ingrediente nu veti gasi decat uleiuri vegetale, uleiuri esentiale, plante crescute organic sau fructe, in diverse forme – pulbere, macinate mare, frunze intregi etc.

Si acum sa intru direct in subiectul propus: sapunurile transparente. Mai dezvalui o discutie din experienta personala:

– Da’ sapunuri transparente nu faceti? Sunt asaaaa de frumoase… Si se vad frunzele inauntru….
– Sapunurile transparente contin alcool pur si iti ard pielea.
– ???!!!! Poftim? Cum adica, eu ma spal cu alcool pe mine?
– Nu in totalitate, o parte e si sapun, dar cu cat e mai transparent, cu atat contine mai mult alcool.

Mai precis, cea mai simpla reteta de sapunuri transparente este urmatoarea: la 170 grame de apa se adauga 380 grame de Ethanol. Cantitatea totala de uleiuri este undeva in jur de 800-900 ml. Asta inseamna ca alcoolul are, aproximativ, o treime din totalul intregii productii de sapun. O treime.

Acum sa vedem ce inseamna Ethanol si de ce este toxic pentru piele.

Ethanolul are mai multe denumiri, dintre care amintesc alcool ethylic si alcool pur. Este inflamabil si se aprinde foarte usor. Mai mult decat atat, este un drog psihoactiv, un drog recreational cu state vechi pe piata consumatorilor de stupefiante.

Se gaseste in compozitia bauturilor spirtoase si in termometre.

Este un alcool pur, volatil, iar intoxicatiile cu Ethanol datorita ingerarii sau inhalarii sunt numeroase.

Se produce si se foloseste in industria petroliera.

Este folosit ca solvent pentru produse care intra in contact cu omul, cum ar fi arome artificiale, coloranti chimici sau in medicamente.

Daca anumite companii au decenta si bunul-simt sa scrie pe eticheta sapunurilor “naturale” pe care le produc “evitati contactul cu ochii si tineti produsul departe de copii si animale de casa”, nu inteleg de ce nu ati tine acel produs departe de voi si de casa voastra.

Dar chiar daca nu gasiti informatii pe eticheta si doriti sa cumparati un sapun transparent, va rog sa va ganditi de doua ori inainte.

Sapunul Natural Soap Mill nu va contine niciodata Ethanol, pentru ca nu dorim sa producem un sapun transparent, placut ochiului, decat daca dorim sa realizam sapunuri decorative. Noi ne dorim sa producem numai sapunuri care ne ingrijesc pielea, nu o distrug!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here