Ftalatii in produse cosmetice? NU categoric!

0
272

Un cuvant greu de pronuntat, atat in romana, cat si in engleza. Ftalati. Din pacate, efectele acestor chimicale sunt cutremuratoare, deoarece actioneaza inca din sarcina, afectand bebelusul nenascut.

Acum aproape un an de zile, Daily Mail a publicat un articol care infiera ftalatii, avand la baza un studiu publicat in “International Journal of Andrology”. Acest studiu a fost condus de Dr. Shanna Swan, profesor de obstetrica si ginecologie la Universitatea Rochester, din statul New York.

Profesorul Swan a demonstrat ca ftalatii reduc nivelul hormonului masculin (testosteron) la copiii nenascuti aflati intr-o perioada critica de dezvoltare, si anume intre saptamanile 8 si 24 de sarcina. De asemenea, altereaza dezvoltarea creierului, precum si a organelor genitale masculine.

Studiul a fost realizat pe 175 persoane, femei insarcinate cu 74 baieti si 71 fetite. Apoi aceleasi mame au fost contactate cand copiii lor aveau intre 4 si 7 ani. Tim Edgar, oficial al “European Council for Plasticisers and Intermediates” a spus insa ca, avand in vedere durata studiului si numarul mic de persoane testate, rezultatele trebuie privite cu maxima precautie, iar pana la efectuarea si altor studii, nimeni nu trebuie sa traga concluzii pripite.

Ftalatii sunt esterii acidului ftalatic si sunt folositi ca aditivi pentru a creste fluiditatea materialului in care sunt adaugati. De la plastic la ciment, dar nu numai.

Chiar daca studiul citat mai sus a fost realizat la scara redusa, folosirea pe scara industriala a ftalatilor ridica foarte multe semne de intrebare. Pentru a va face o idee asupra impactului acestor chimicale, voi enumera produsele in care sunt regasiti: produse de ingrijire personala, jucarii pentru copii, adezivi, materiale de constructii, servicii medicale, detergenti, ambalaje, lut, ceara, vopsea, cerneala, medicamente, produse alimentare, produse textile, jucarii sexuale, perdele de dus, gresie, ambalaje pentru produse alimentare, produse de curatat, parfumuri, fard de ochi, creme, lapte de corp, balsam, lac de unghii, sapun lichid si spuma de par. Si acestea nu sunt toate domeniile… din nefericire.

ACC (American Chemistry Council) dedica un articol intreg ftalatilor din produsele de ingrijire personala. Un citat spune urmatoarele: “Recent media reports have erroneously suggested that the use of these products results in unsafe exposures to phthalates. In fact, the level of phthalates in cosmetics and other products is quite small (2 percent or less of the product). An extensive review of the scientific literature by an expert panel of the Cosmetics Ingredient Review, comprised of seven dermatologists and toxicologists, plus representatives of the Food and Drug Administration (FDA), and the Consumer Federation of America (CFA), declared the phthalates “safe as used” in personal care products.”

O traducere libera si scurta: concentratia ftalatilor din produsele cosmetice este de 2% sau chiar mai putin. Sapte dermatologi si toxicologi au declarat ftalatii ca fiind chimicale ce pot fi folosite in siguranta in produsele de ingrijire personala.

Am spus de foarte multe ori, dar este momentul sa repet: da, este adevarat ca in fiecare produs concentratia unei chimicale sau alteia este de 1-2-5%, dar avand in vedere ca folosim cel putin 10 produse pe zi, deja concentratia maxim admisa de legislatie este depasita cu mult. Daca SLS se gaseste in pasta de dinti, gel de dus, sapun lichid, sapun solid, spuma de par si detergenti, deja avem 6 ori 2%. Identic la toate chimicalele, inclusiv la ftalati, de care vorbim astazi.

Daca va uitati pe lista de mai sus, veti descoperi ca folositi minim 20 de produse. Zilnic. Care au o concentratie de maxim 2% de ftalati, dar care concentratie ajunge sa fie multiplicata cu numarul produselor folosite, apoi cu numarul zilelor si apoi cu numarul anilor. Rezultatul este inspaimantator, este evident pentru toata lumea.

Aici gasiti studii si articole din toata lumea, legate de efectele ftalatilor asupra sanatatii populatiei. Unul dintre studii dateaza din anul 1999, adica de acum 11 ani.

Alte resurse:
The Green Facts
Tox Town
Environmental Working Group

Este inutil sa mai afirmam ca ftalatii sunt extrem de periculosi, dar sunt extrem de ieftini pentru o solutie aditiva. De aceea, ati observat ca se folosesc pe scara larga, peste tot in lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here