Istoria vizuala a morilor de sapun

0
1008

Multi ne-ati intrebat acum 5 ani ce inseamna Soapmill si de ce am ales acest nume si nu unul profund romanesc. Soapmill inseamna moara de sapun. In Anglia, pe vremuri, in mori se producea sapun si de aici termenii au fost alaturati si a rezultat “soap mill”.

Am spus-o de multe ori in 2009… “Soapmill este o fabricuta de sapun natural, adica avem un atelier unde producem sapun natural”, de aceea numele Soapmill ni s-a parut foarte potrivit pentru ceea ce aveam atunci. Chiar daca la inceputul lui 2010 am depasit granita de producatori de sapun natural si am devenit producatori de cosmetice naturale, apoi de cosmetice bio, chiar daca de atunci am evoluat si am crescut frumos, nu am uitat de unde am plecat si care a fost pasiunea de inceput. Povestea noastra o gasiti aici, daca nu o cunoasteti.

Astazi ne-am gandit sa va aratam o mica si interesanta istorie vizuala a morilor de sapun, unele cu o vechime si de 200 de ani, din diverse colturi ale lumii. Ce putem sa va spunem este ca… atelierul Soapmill nu arata asa! 🙂 Si nici nu este atat de vechi sau rudimentar. Plus ca este fistichiu la propriu! 🙂

Touqan: cea mai veche fabrica manuala de sapun din Nablus. Acest oras, aflat la 50 km. de Ierusalim, este popular in lume datorita traditiei in fabricarea sapunului. Fabrica Touqan produce sapun inca din 1894. Credit foto www.news.cn (Xinhua/Ayman Nobani)

 

Fabrica traditionala de sapun cu ulei de masline din Liban – credit foto George Haddad
 

Fabrica de sapun din Haifa, Palestina – 1934-1939, credit Photographium, Colectia Matson

 

Fabrica de sapun traditional Patounis, Corfu, Grecia. Familia Patounis este la a cincea generatie de producatori de sapun. Au deschis prima fabrica in 1850, iar cea din Corfu functioneaza din 1891. Ei folosesc metode traditionale de fabricare a sapunului si popularul ulei de masline din regiune. Credit foto Tourisme in Greece.Femeie din Mumbay, India, care lucreaza intr-o fabrica de sapun. Credit foto Meena Kadri.


Mahmud al-Sharkass lucreaza in atelierul familiei sale, atelier vechi de 200 ani. Fiecare sapun este realizat manual, taiat si pus la uscat. Productia se realizeaza numai intre septembrie si martie. Fotografie realizata in Tripoli, Liban. Credit foto Saudi Aramco World.

Lucrator dintr-o fabrica din Nablus, orasul sapunarilor. Credit foto Cristina Ruiz Cortina.

Fabrica familiei lui Omar Joubaili din Alep este un fost caravansarai, adica un han in care poposeau caravanele. Aici, sapunurile din ulei de masline si ulei de dafin stau la uscat si maturat. Credit foto Saudi Aramco World.

Sapunuri la uscat, tot intr-o fabrica din Nablus. Credit foto Sabrina, blogger calator prin lume.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here