KEEP CALM si nu-ti mai roade unghiile!

0
330
roade_unghii.jpg

La tot pasul vezi copii si adulti care-si rod unghiile, mutilandu-si degetele si punandu-si in pericol sanatatea. Cum? Simplu: acest tic nervos periculos numit onicofagie poate provoca infectii locale, afectiuni grave ale ficatului si probleme dentare, sustin medicii si psihologii.

Acest obicei este intalnit atat la copii si adolescenti cat si la adulti si, in majoritatea cazurilor, se diminueaza treptat o data cu inaintarea in varsta. Numit medical onicofagie, rosul unghiilor este un tic nervos mai frecvent la baieti decat la fete. La copiii care si-au supt degetul, afectiunea poate aparea chiar si de la varsta de doi sau trei ani, dar se instaleaza ca si comportament permanent, intre 8-10 ani si se diminueaza treptat incepand cu 30 de ani. ”Onicofagia este de fapt o strategie primara de a face fata tensiunilor interioare provocate de presiunile venite din exterior, o modalitate involuntara, inconstienta, de descarcare a tensiunilor cauzate de stres, anxietate sau agresivitate reprimata. In plus, copiii pot copia gestul de la adultii sau copiii cu care vin in contact, acasa, pe strada, la scoala sau in parc”, ne-a explicat psihologul Mihaela Sindie.

Pe langa consecintele estetice pe care le are asupra aspectului unghiilor – acestea se micsoreaza, isi modifica forma si sunt inconjurate de leziuni, uneori sangerande – acest tic nervos poate provoca infectii locale, cauzate de ranile si de microbii de pe unghiile sau bucatile pe piele inghitite, dar si deteriorarea smaltului dintilor.

Cum dezveti copilul de acest obicei

– Nu-l blama si nu-l pedepsi pentru ceva ce nu face constient! Pe moment pur si simplu nu realizeaza ca isi roade unghiile!

– Ajuta-l sa devina constient de faptul ca duce “mana la gura” si explicati-i consecintele estetice si medicale. Fara sa stie, filmeaza-l cand face acest lucru si apoi arata-i imaginile. Va fi de acord ca o persoana cu mana in gura care “se roade” pe sine nu reprezinta o imagine placuta.

– Taie-i cat mai scurt unghiile si recompenseaza-l pentru unghiile lasate sa creasca.

– Da-i unghiile cu un lac special cu gust neplacut ca sa-si dea seama imediat cand incepe sa le roada si sa se opreasca.

– Discuta cu el, pentru a afla ca il framanta sau il nelinisteste si explica-i ca exista o alta solutie la problema lui.

– Apropie-te mai mult de copil, pentru ca el sa capete incredere in tine si in el insusi. Sustine-l in orice face si ofera-i siguranta.

Psihoterapia functioneaza in cazul adultilor

Pentru a scapa de ticul nervos al rosului unghiilor, adultii trebuie mai intai sa constientizeze riscurile la care se expun ducand mana la gura. Pot recurge, de asemenea, la aplicarea pe unghii a unui lac cu gust amar, iar daca nici asa nu se pot abtine, e bine sa apeleze la consiliere psihologica sau la psihoterapie. Astfel, vor afla care sunt cauzele onicofagiei si vor putea stabili impreuna cu psihologul noi modalitati de rezistenta la stres.

Tonerul nostru anti-stres poate fi o solutie

Atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, Anti-Stress Toner, solutia pentru ten si corp de la Soapmill poate avea efectul calmant si relaxant pe care ti-l doresti. O poti pulveriza in camera copilului inainte de somn, pentru a-i asigura o noapte linistita, iar tu iti poti rasfata pielea cu ea, eliminand stresul si epuizarea nervoasa acumulate peste zi. Este 100% natural si are un miros dulce, calmant, datorat unei combinatii originale de uleiuri esentiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here