Lavanda, secretul relaxarii romanilor

0
568
Lavanda, secretul relaxarii romanilor

Arata incredibil atunci cand e inflorita dar lavanda are si foarte multe efecte benefice asupra organismului. Acest ingredient bio trateaza oboseala inca de pe vremea romanilor, are efect calmant asupra sistemului nervos si omoara bacteria care provoaca acnee.

Cuvantul lavanda (sau levantica, asa cum e folosit adesea la noi), provine din latinescul lavare (a spala), un termen care arata de ce romanii o foloseau in baie, pentru calmarea si relaxarea muschilor obositi. Mai mult, la jumatatea secolului al XVI-lea, in perioada asociata cu domnia Reginei Elisabeta, lavanda se folosea adesea, in gospodariile obisnuite, pe post de odorizant natural, sub forma de muguri de planta presarati pe podele.

Cateva sute de ani mai tarziu, chimistul francez Rene-Maurice Gattefosse a descoperit insa si alte proprietati ale lavandei. El a dovedit ca acest ingredient bio, folosit tot mai frecvent in zilele noastre pentru tot felul de preparate, are proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare, ajuta la calmarea arsurilor si aroma ei are efect calmant asupra sistemului nervos. Mai mult, omoara bacteria care provoaca acneea si e minunata intr-o baie relaxanta de seara, pentru ca te ajuta sa dormi mai bine.

Si chiar daca de atunci au mai trecut aproape 100 de ani, noi folosim in continuare lavanda la prepararea cosmeticelor naturale, incluzand-o in sapunuri bio, detergent pentru bebelusi, detergent  de vase sau in solutii antiacnee sub forma de toner. Si ne place asa de mult, incat am plantat un teren intreg cu acest aur mov al frumusetii si al linistii. Iar cand va fi inflorit, o sa vi-l aratam in toata splendoarea lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here