PEG-x – ?

0
197

Stiu ca nu ati inteles nimic din titlul acestui post, dar o sa va spun imediat despre ce este vorba. Continuam seria informarilor legate de chimicalele comune prezente in produsele cosmetice.

Am primit pe mail lista ingredientelor unui gel de dus. Domnisoara care ne-a scris a dorit sa afle in mod deosebit mai multe amanunte legate de un ingredient numit PEG-32. I-am trimis raspunsul, dar am considerat ca este bine sa aflati si voi detalii despre aceasta chimicala. Pentru ca da, este o chimicala. Avizata, este drept, dar cu multe semne de intrebare in dreptul numelui ei.

Exista o serie de PEG-uri, de aici si “x”-ul din titlu: PEG-6, PEG-8, PEG-32, PEG-75, PEG-150, PEG-14M, PEG-20M. Toate aceste chimicale sunt de fapt polimeri ai ethylen glycol-ului. Ehylen Glycol-ul este un agent anti-inghet folosit pe pistele aeroporturilor in perioadele reci sau ca agent de transfer termic in aparatele de aer conditionat. Este toxic si daca este ingerat poate cauza moartea. 60% din aceasta substanta este folosita ca agent anti-inghet, 40% pentru a crea polimerii din seria PEG-x.

PEG inseamna polyethylene glycol, iar numarul (6, 8, 32, 75, 150) reprezinta media numarului de unitati (monomerii) ethylen glycol-ului. Litera “M” asociata numerelor 14 si 20 reprezinta “mii”, adica PEG-14M se traduce prin 14 mii de unitati de ethylen glycol.

PEG-32, de exemplu, se foloseste ca umectant si solvent in produse de ingrijire corporala, produse pentru ingrijirea pielii, produse pentru barbierit, produse antibacteriene, produse de make-up, produse pentru curatarea corpului, sampon, balsam, deodorante, produse pentru toaleta.

Toate PEG-urile sunt aprobate printr-o directiva europeana care reglementeaza prezenta chimicalelor in produsele cosmetice, pe care o puteti gasi aici.

Pe Cosmetic Database puteti citi mai multe despre efectele pe termen lung ale PEG-urilor, precum si restrictiile la care sunt supuse acestea.

Ca orice chimicala, PEG-x este extrem de ieftina si de aceea este folosita pe scara larga in industria cosmetica, dar nu inseamna ca este mai putin nociva pentru pielea si corpul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here