Psoriazisul

0
211

In primul rand, voi demonta din start doua mituri legate de psoriazis.

1. Psoriazisul nu este contagios. Puteti sa folositi fara nicio problema imbracaminte, incaltaminte, prosoape sau asternuturi la comun cu persoanele care sufera de aceasta boala.
2. Psoriazisul nu se transmite pe cale genetica. In joc sunt anumiti factori genetici, dar acest lucru nu inseamna ca se si transmite genetic.

Din pacate pentru cei care sufera de aceasta boala, nu se cunosc prea multe despre cauzele aparitiei, dar este evident ca exista anumiti factori declansatori. Persoanele cu anumite predispozitii genetice sunt primele care sunt afectate, dar nu se stie care sunt aceste predispozitii genetice.

Psoriazisul este o boala dermatologica cronica care determina o crestere exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate, albicioase. Aceste leziuni sunt mai mari sau mai mici si sunt localizate indeosebi in zona mainilor si picioarelor (frecvent), dar exista manifestari ale psoriazisului si pe cap sau spate (in zona mijlocului). De obicei, factorii declansatori emotionali provoaca crize de psoriazis in zonele mai putin intalnite, cum am spus mai sus – pe cap sau spate.

Se pare ca exista, pe langa predispozitiile genetice, si alti factori care determina aparitia bolii, cum ar fi factori personali, de mediu, imunologici. Crizele puternice au o stransa legatura cu stresul emotional, dar si cu anxietatea sau administrarea unor medicamente beta-blocante.

Psoriazisul nu se trateaza, dar se poate ameliora in timp. Curele solare, de ultraviolete, sunt recomandate de catre toti specialistii, renuntarea la chimicalele din cosmetice sau alimentatie, precum si renuntarea la chimicalele care intra in contact cu pielea prin imbracaminte sau incaltaminte. Chimicalele amplifica un simptom uzual al psoriazisului, acela de mancarime la nivelul placilor.

Dupa cum am spus, psoriazisul este o boala cronica. Are recidive si episoade de agravare a bolii si o evolutie imprevizibla. De obicei, psoriazisul persista toata viata si, in cazuri extrem de rare, dispare brusc. De cele mai multe ori, boala se amelioreaza si poate fi tinuta sub control.

Recomandarile specialistilor pentru cazurile usoare ale acestei boli includ sedinte de fototerapie, unguente locale sau bai sarate. Unguentele sunt recomandate pentru a mentine pielea moale si hidratata, astfel incat placile sa nu se crape. In ultimii ani, s-au adus in prim-plan cateva ingrediente care hidrateaza extraordinar pielea, unul dintre ele fiind untul de shea.

Acesta este indicat sa fie organic, brut, neprelucrat, pentru a putea fi folosit direct pe pielea afectata. Este necesara prezenta untului de shea si in sapun, creme de corp, sampon (in cazul placilor de pe scalp) sau uleiurilor de corp. Tratamentele complementare pentru ameliorare sunt din ce in ce mai cautate, deoarece de foarte multe ori dau rezultate bune si foarte bune, dar si pentru ca, fiind o boala cu evolutie indelungata, persoanele afectate renunta la tratamentele medicamentoase si aleg sa traiasca sanatos.Fotografiile sunt realizate de Daniel Photography (www.danielphotography.ro) si toate drepturile asupra acestora ii apartin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here