Romania este, intr-adevar, mereu surprinzatoare

0
285
Romania este superba, are peisaje incredibil de frumoase si, oricat de mult te-ai plimba in lung si in lat, exista locuri pe care nu le-ai vazut niciodata sau pe care iti doresti sa le revezi.
 
Anul acesta am plecat hai-hui prin tara, iar mai jos puteti vedea o colectie de fotografii din arhiva personala de pe mobil, cu locuri incantatoare, pe care va indemn sa le (re)vedeti. Fotografiile de la Cetatea Alba Carolina, de la Cascada Valul Miresei (Rachitele) din Apuseni si de la Salina Turda au fost realizate cu aparatul foto, dar voi reveni pe Facebook cu cateva minunatii in zilele urmatoare.
 
Cetatea Alba Carolina este in proprietate privata pentru 49 ani, din care 10 ani deja au trecut. Este o minunatie arhitecturala, peisagistica si istorica. Intrarea costa numai 7 lei. In ultimii 10 ani s-au realizat lucrari ample de restaurare, lucrari care vor continua si in anii urmatori. Aceasta cetate a fost dezvoltata foarte mult de Carol al VI-lea. Fortareata in stil Vauban are 7 bastioane in forma de stea si a fost construita in perioada 1716-1735 dupa un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Este cea mai impresionanta cetate de acest tip din S-E Europei, in special datorita portilor triumfale ce asigurau accesul, initial in numar de sase.
 
Catedrala romano-catolică Sf. Mihail din incinta Cetatii Alba Carolina este o remarcabila opera de arhitectura religioasa in stil romanic tarziu, fiind cel mai valoros monument de arhitectura din Transilvania.
Un fapt extrem de interesant: catedrala are aceasi varsta cu celebra Catedrala Notre-Dame din Paris, ambele fiind construite intre anii 1247 si 1291. Se pare ca la elaborarea planurilor initiale a contribuit si arhitectul francez Villard de Honnecourt.
 
Cascada Rachitele, aflata in Muntii Apuseni, are o inaltime de 30 m. si se afla la o altitudine de 1.000 m. Este deosebit de frumoasa, caderea de apa semanand cu voalul unei mirese, lung si alb.
 
Salina de la Turda este situata in partea de N-E a orasului. Zacamantul se intinde pe o suprafata de aproximativ 45 km2. Grosimea medie a sarii se situeaza in jurul valorii de 250 m. In zona axiala a cutei diapire, grosimea sarii depaseste frecvent 1200 m. Dupa o investitie de aproape 6 milioane de Euro, Salina Turda se mandreste astazi cu o intrare spectaculoasa si trei mine: Mina Rudolf (cu lift panoramic, pista de minigolf, doua piste de minibowling, un teren de sport, un amfiteatru cu 180 de locuri, un carusel si un loc de joaca pentru copii), Mina Terezia (cu lac subteran pentru a oferi turistilor o plimbare romantica cu barca la 112 m. in adancul muntelui de sare) si Mina Ghizela (pentru tratament balnear).
 
Cetatea Neamt, a doua concentrare monahala dupa cea de pe Muntele Athos, este o cetate medievala de exceptie, mareata si semeata. “Locul pentru amplasarea Cetatii Neamt a fost ales in mod fericit, pe Culmea Plesului. Aceasta culme asigura, prin pozitia sa naturala, mari posibilitati de aparare. Stanca Plesului are o inaltime de 480 m. fata de nivelul marii si de 80 m. fata de nivelul apei Neamtului.”
 
 
 
Muzeul Etno-Folcloric Neculai Popa este cel mai mare muzeu particular din tara. Colectionar pasionat si consecvent de arta populara autentica, dar si de obiecte folclorice, Neculai Popa a fost un creator popular de masti, un nume de referinta in arta naiva, devenit cunoscut atat pe plan national, cat si european. Lucrarile sale au fost expuse in mari orase ale lumii, despre ele scriind Michel Fortin, Raymond Charles (prof. univ. dr. la Sorbona), Samuel Glotz sau Scott Windear.
 
 
 
Lacul Rosu, un lac care nu este rosu, cum a spus Mariuca, dar care este totusi “foarte frumos”. Este cel mai mare lac de baraj natural format pe teritoriul Romaniei (1837) si se afla la poalele Muntelui Hasmasul Mare, in apropierea Cheilor Bicazului. Masuratorile efectuate in anul 1987 au relevat: perimetru 2.830 m., arie 114.676 m² si volumul apei 587.503 m³. Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, intr-o depresiune cu un climat predominat subalpin. Lacul Rosu nu mai are nevoie de nicio alta prezentare, dar va pot spune ca nu trebuie sa ratati plimbarea printre trunchiurile de copaci si cozonacii secuiesti Kurtos Kalacs cu scortisoara si nuca.
 
 
 
Mai jos puteti vedea una dintre cele mai frumoase gradini din Turda. Un excelent restaurant vanatoresc, dar si un hotel de exceptie. Castelul Printul Vanator se afla chiar in centrul vechi al orasului si merita vizitat. Va pot recomanda medalionul de cerb sau friptura de prepelite pe mar glazurat.
 
 
Cea mai inalta sosea din S-E Europei (si cea mai frumoasa) este TransAlpina. Cota maxima se afla in Muntii Parang, la 2.148 m. altitudine. Din Sebes spre Novaci, un drum exceptional, care merita traversat, vizitat, revizitat. O “noua Valea Prahovei” am exclamat sambata trecuta, cand am vazut mii de masini si sute de corturi in aceasta zona absolut superba.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lasand la o parte frumusetile Romaniei, sa va arat acum frumusetea noastra mica, absolut incantata de toate plimbarile prin tara.
 
 
 
De exemplu, deliciul Mariucai din ultimul loc de campare a fost sa adune talas si sa faca “licurici” la foc. Se vede ce a iesit, nu?
 
 
 
 
 
In incheiere, nu va pot spune decat ca avem locuri foarte-foarte frumoase in Romania, unele pe care multi dintre noi nu le-am vazut sau le-am vazut cand eram copii (si nu ne mai amintim). Nu vad o perioada mai buna din viata de adult, pentru a le revizita, decat atunci cand esti parinte si te plimbi alaturi de copiii tai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here